onsdag 18 maj 2011

Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel

YES! Lyckades komma in på Roger Corman-dokumentären Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel som delvis visas i den officiella klassiker/dokumentär-sektionen "Cannes Classics", och delvis på marknaden (nu valde jag visserligen fel visning, eftersom jag igårkväll hörde att Gudfadern själv kommer vara på plats under screeningen på Bunuel-salongen i afton. Suck.). Hur som helst, filmen var en liten våt dröm för alla fans av Corman som ju har ett ganska unikt inflytande och samtidigt komplicerad relation till Hollywood och filmbranschen. En rebell som inte hade råd att gå filmskola och som tycker det är obscent att spendera så stora pengar som Hollywoodproduktionerna gör.

Filmen är verkligen en våt dröm för Corman-älskaren när vi guidas genom regissörens väg från ingenting till att ha genererat megastjärnor som Jack Nicholson, Peter Fonda, Dennis Hopper och många, många fler. Vi bombas med klipp, intervjuer med storregissörer och kavalkader med anekdoter om hur regissören sparade på budgetpengar genom olika lustiga knep.

Filmen är givetvis sevärd -dessutom riktigt bra- men man kunde ha önskat lite mer om Cormans bakgrund, var kom idéerna ifrån? Vad gjorde honom intresserad av film? Inspiration? Barndom? Det känns dock som detta eventuellt kan vara Cormans eget val att inte gå in på för mycket eftersom han framställs om en väldigt tillbakadragen herre. Det vi får veta är att han hatar auktoriteter och säger att "om det finns en regel, måste jag på något sätt bryta den.". Och "Jag framstår nog som en ganska vanlig kille, men inombords finns uppenbarligen något slags inferno."

Jag blir faktiskt lite blödig till och från över denna sanna filmrebell som kämpar för sina drömmar true guerilla-style och det blir också Jack Nicholson som sitter och bölar ögonen ur sig mot slutet i en kärleksförklaring till sin gamle vän. Jaja, kanske är det filmmusiken av "Air" som gör det...?

Vi hoppas på inköp eller i en import-dvd-ask på en subdvd-sajt nära dig snart!
LONG LIVE CORMAN!!!

/EBBA

Inga kommentarer: