måndag 16 maj 2011

THE ARTIST! THE GENIOUS!

SUPERLATIV! SUPERVALENTINO!

Igår fick vi ynnesten att se The Artist på en av världens mest kända biografsalonger: Grand Théâtre Lumière. Och nu ska ni få höra hur mycket vi hyllar den. Redan innan visningen fylldes film-Twitter och tidningsbloggarna med lovord efter att filmen visats för pressen på morgonen. Det flög till och med runt Oscarsbuzzar i Variety (kanske eftersom det var Variety-produktplacering i filmen, hä).

The Artist (eller L’Artiste på franska) är en fransk, svartvit stumfilm - filmad i FULL FRAME! Smaka på den. Det finns liksom inte. Det är som att begå filmsjälvmord liksom. Men regissören till OSS 117-filmerna (släpps av Studio S denna vecka!) Michel Hazanavicius och dennes musa, franska superstjärnan Jean Dujardin (som också spelar huvudrollen i OSS 117-spektaklen) har gjort en helt genialisk film med finansiering av Weinstein och en hel rad med amerikanska skådespelare - i birollerna! (bland annat John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller, Joel Murray, Beth Grant med flera). Huvudrollerna har vigts åt (för amerikaner helt okända) franska Jean Dujardin och argentinska skönheten Bérénice Bejo som bådar gör helt fantastiska insatser som två stumfilmskådespelare som faller offer för omöjlig kärlek och filmbanschens kalla värld när talfilmen konkurerar ut stumfilmens stjärnor. Ett genialiskt drag som man kan dra paraller till Jean Dujardin själv som gör en amerikanskfinanserad film utan att kunna engelska. "Ingen vill höra mig prata" säger hans karaktär stumfilmsstjärnan George Valentino och faller ner i glömska och has been-träsket.

Jean Dujardin är faktiskt något av ett geni, han är en fullkomlig njutning i rollen som den självgode Valentino. Precis som i sina andra roller. En oemotståndlig charm som tillsammans med Hazanavicius fullkomligen klockrena känsla för tidseror och sätt att filma och återskapa den gamla filmkänslan. Precis som han gjorde ett mästerligt jobb med 60-talslooken i OSS 117. Det är en fantastisk, rolig och superlativsframkallande hyllning till filmkonsten.

Vi vill att The Artist ska vinna alla Palmer i Cannes och sen komma hela vägen till Oscarsgalan. Och vi vill att Jean Dujardin ska bli den mest kända skådisen i hela världen och få hela världen att börja prata franska. Och sen gifter vi oss med honom. Men så vet att världen inte funkar, kommer den få inköp till Sverige hamnar den väl på Grand 4. End of story. Men vi tillåter inte det. Inte alla 3000 personer på visningen heller som gav den stående ovationer. KRÄV DEN PÅ ALLA SALONGER NU!

Tyvärr visar inte trailern hur bra filmen är, men här får ni den ändå.


/EBBA








På röda mattan på väg in på VÄRLDENS BÄSTA FILM!!!




Inne på Grand Théâtre Lumière.

Idolporträtt.

Inga kommentarer: