torsdag 15 maj 2008

TORSDAG 15/5 2008

IT HAS BEGUN.

Festivalen är på riktigt igång efter att röda mattan med vördnad beträddes inför öppningsfilmen BLINDNESS, sent på onsdagskvällen. Filmen som bygger på Nobelpristagaren Jose Saramagos bok från 1995, är en mörk och kontemplativ film med postapokalyptisk touch om hur världen plötsligt drabbas av blindhet. En enda person skonas sjukdomen (Julianne Moore), vilket visar sig kanske bli det värsta straffet av alla.
Åsikterna om filmen går sannerligen isär. I vårt läger var två positiva, två negativa och en sov. Personligen tyckte jag att att den hade många intressanta frågeställningar, men hade lite svårt för prettodelarna av filmen som ofta förde tankarna till BABEL, en film som tog sig själv på för stort allvar enligt mig. Jag tror jag hade uppskattat historien i bokform bättre.

Eftersom man inte bör saka en galaklädsel genom att gå hem, traskade vi upp till Lilla Majestic för några öl efter visningen. Men vad som skulle bli lugnt mingel förvandlades för min och Carins del till efterfest med Solid-killarna och en kanadensisk brandman (?). Vi är mycket stolta över vår bedrift.

SEO och Nicolas springer idel på möten och vi kan exklusivt avslöja att de bland annat redan köpt Renny Harlins första amerikanska film PRISON med Viggo Mortensen i huvudrollen. Efter det stötte de på vår gamle polare Brian Yuzna som uttryckte sina klagomål över DVD-branschen med orden ?the DVD-market is dead?. Han har därför lämnat Spanien och flytt till Indonesien! Med sitt nya bolag Komodo Films har han tydligen ambitionerna att bli filmkung i Sydostasien.

Vi andra har med skammen i kroppen legat på stranden på förmiddagen och lusat oss igenom dagens tidningsskörd. Bilder på en flying kickande Jack Black livade upp. Ledsammare är att oroligheterna i Libanon har orsakat problem för regissören Nadine Labaki att komma ur landet. Flygplatsen i Beirut är stängd och ända vägen ut genom landet är via Syrien vilket är problematiskt på grund av spännigarna mellan länderna. Labaki som förra året gjorde succé med sin CARAMEL lyckas inte få ut vare sig själv eller sin film ur landet och har fått ställa in både visning och fest.

Mer politik som drabbar Cannes är Sean Penns egna manifest mot Bush?s politik som han kallade för ?evil? under presskonferensen med juryn.

Nu börjar det bli lite kaotiskt här. Jag sitter i Carltons lobby, men är på vippen att bli nerklampad av en flod av fotografer. Presskonferens och kändis på intåg. Rädda sig den som kan!




...


...


....


...

/EBBA

Inga kommentarer: