tisdag 20 maj 2008

TISDAG 20/5 2008

Dardennes-brödernas nya film må ha varit nattsvart, men dagens tävlingsfilm, DELTA av ungraren Kornel Mundruczo, var en ännu mörkare historia med, om möjligt ännu mindre hopp. I tidigare Dardennes- och Mundruzo-filmer fanns det ändå något hopp om bättre dagar eller ett bättre liv, men deras respektive nya filmer erbjöd inte ens det till publiken. DELTA är otrolig snygg filmad, vacker och poetisk men psykologiskt exteremt våldsamma. Kornel Mundruczos musa, Orsi Toth grät efter visningen, delvis på grund av de stående ovationerna men säkert även för att de känslor hon grävde fram under inspelningen bubblade upp.

/NICOLAS



Kvällens galavisning var Clintans nya THE EXCHANGE (dagens tidningar fullkomligen hyllar Angelina Jolie för sin rollprestation), och efter att Clintan med possey hade kört förbi vår lägenhet gick vi ut i det sura regnet för den första av kvällens många fester. Hollywood Classic hade sedvanlig coctail på balkongen med sin fina utsikt över hamnen. Men ännu bättre utsikt fick vi på fest nummer två. Det franska storbolaget MK2 ståtade med en av de lyxigaste fester jag varit med om, uppe på taket av Grand Hotel. Förutom det vanliga, så som champagne, vin, en Jameson-bar och ett hav av mat (bland annat fanns det gåsleverhamburgare - hur sjukt är inte det?!?) bjöds det på en hel skolklass med Go-go-dansare, jätte-geleråttor och ett peepshow-booth i sammet. Ja, dekadensen känner ibland inga gränser när det kommer till Cannes.

Bouli Lanners (vars debutfilm ULTRANOVA släpps om en månad av Njutafilms) nya film ELDORADO hade fest på en ny lyx-klubb och dit gick Nicolas medans jag och Carin spankulerade mot tågstationen. Vi hade lyckats landa biljetter till Wild Bunchs villafest som hölls för Emir Kusturicas MARADONA. Värsta grillpartajet med Kusturica på scen med band som spelade för länge. Jag stod och minglade rygg i rygg med Natalie Portman medans Carin var på väg att få VIP-access in till självaste Maradona, men det föll tyvärr platt.

På vägen hem höll vi på att bli överkörda av en taxi. På riktigt. Han tyckte tydligen att det var vårt fel att han körde mot rött och hoppade ut och började bråka. Franska taxichaffisar tycks skriva sina egna lagar. Nu väntar den sista vemodiga dagen. Vi får se om vi lyckas göra något vettigt utom sista natten med gänget och kanske en och annan fest.

/EBBA


Kornel Mundruczo och Orsi Toth på galavisningen av DELTA.


Spex på Hollywood Classics.


Äääämkaaaadööööööö-festen.


Grand Hotels tak är duktigt stort. Här en bråkdel.


Den sjukaste mat jag hört talas om: gåsleverhamburgare. Inte så PK.


Robert 'Prison Break' Knepper!


Vi träffade svenska regissörer.


Go-go-dansarna var energiska.


"Eldorado"-festen på lyxklubb.


Jeremie Renier känd från flera Bröderna Dardennes-filmer.


Emir Kusturica rockar med sina polare från No Smoking Band


Emir Kusturica.


Grillstund på Maradona-festen.

Inga kommentarer: